Endodontologie

Iedereen heeft weleens tandpijn. Dat kan het gevolg zijn van vergevorderd tandbederf, een heel diepe vulling of beschadiging van de tand door bijvoorbeeld een klap of een val. Een ontstoken tandzenuw is vaak pijnlijk, maar het kan ook pijnloos zijn.

Wortelkanaalbehandeling

Bij een endodontische behandeling worden de wortelkanalen eerst ontzenuwd - de zenuw wordt uit de tand gehaald - en nadien zal de tandarts die kanalen terug opvullen.

Wanneer is een kanaalbehandeling nodig?

Een ontzenuwing van een tand is nodig wanneer de zenuw ontstoken is. Meest voorkomende klachten bij een ontstoken tandzenuw zijn gevoeligheid bij koude en warmte en pijn bij het eten, d.w.z. wanneer de tand druk ondervindt.
Een oude kanaalvulling die niet goed afsluit, kan bacteriën naar de wortelpunt doen lekken waardoor een ontsteking in het bot kan ontstaan. Zo’n ontsteking is nadelig voor je algemene gezondheidstoestand. De tandarts zal dan een nieuwe wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Eens de wortelkanalen weer goed gereinigd en afgesloten zijn, zal je lichaam de ontsteking verder opruimen. Vaak is deze herbehandeling de enigste manier om de tand eventueel nog te redden.

Opdat de ontsteking goed zou genezen, zal de tandarts de wortelkanalen met de nodige specifieke materialen grondig reinigen, ontsmetten en afsluiten. Een rubberen doekje dat over de tand geschoven wordt, belet dat er speeksel of bacteriën in de kanalen terecht komen.
Endodontie of wortelkanaalbehandeling vraagt veel kennis en handigheid.
Een wortelkanaalbehandeling kan bemoeilijkt worden door onvoorziene factoren.

Soms zullen we je dan ook doorsturen naar een gespecialiseerde collega die onder microscoop kan beslissen of de tand te redden valt. Wanneer de tandarts tijdens de behandeling en na zorgvuldige overweging vaststelt dat genezing en behoud van de tand niet mogelijk zijn, kan hij/zij beslissen de tand onmiddellijk te trekken. Uiteraard word je als patiënt geïnformeerd en wordt er samen overlegd.

Je afspraak

Wortelkanaalbehandelingen zijn complex en arbeidsintensief: een behandeling duurt ongeveer 1 uur. Kan je de gemaakte afspraak niet nakomen, verwittig ons dan minstens 24 uur op voorhand. Op die manier kan je plaats ingenomen worden door andere patiënten met dringende klachten.
Vaak zal de tandarts ervoor kiezen de wortelkanaalbehandelingen in 2 zittijden uit te voeren, de eerste afspraak zal de tandarts het nodige doen om u van uw pijn te verhelpen en de tweede afspraak zal de tand definitief afgewerkt worden zodat de pijn niet meer zal terugkomen.

Nabehandeling

Wat lichte pijn aan de behandelde tand of pijn bij bijten zijn normaal. Meestal volstaat een gewone pijnstiller. In uitzonderlijke gevallen zal de tandarts een antibioticum voorschrijven.

Vorige
Vorige

Conserverende Tandheelkunde

Volgende
Volgende

Esthetische Tandheelkunde