Verzorging

Aandacht voor een goede mondhygiëne is zeer belangrijk. Als tanden niet goed verzorgd worden, zullen gaatjes (cariës) ontstaan in de tanden. Hierdoor kan de tandzenuw ontsteken. Wanneer tandsteen te lang op de tanden blijft zitten, zal het tandvlees ontsteken en bloeden. Hierdoor kan uw kaakbot langzaamaan wegtrekken waardoor de tanden mobiel kunnen worden.

Hoe verzorgt u uw tanden het beste?

1. Juiste keuze van tandenborstel en tandpasta

Uit onderzoek blijkt dat een elektrische tandenborstel beter tandplak verwijdert dan een handmatige tandenborstel. Bij de keuze van de tandenborstel is het belangrijk een zachte tandenborstel te kiezen, zodat u uw tandvlees niet kan schaden.

Fluoride beschermt uw tanden. Let er dus op dat u een tandpasta kiest waar fluoride in zit. Voor kinderen tot 6 jaar kiest u een kindertandpasta waar minder fluoride in zit. 

2. Juiste poetstechniek

Een volledige poetsbeurt duurt twee minuten. Daarbij moet aan de drie kanten van de tanden gepoetst worden: de bovenkant, de binnenkant én de buitenkant. Tijdens het poetsen met een elektrische tandenborstel is het belangrijk om niet mee te poetsen of hard te drukken, maar de borstel zijn werk te laten doen. Bij een manuele tandenborstel probeert u rondjes te maken in plaats van over en weer te schuren. Op die manier kunnen de haartjes van de borstel het beste tussen de tanden reinigen zonder dat het tandvlees beschadigd wordt. Borstel altijd de overgang van uw tand naar uw tandvlees. Dit is de plaats waar gemakkelijk vuil blijft hangen en dus tandsteen zal vormen. Tussen de tanden reinigen kan het ontstaan van gaatjes op die plaats voorkomen. Het reinigen tussen de tanden kan u doen met behulp van flosdraad of specifieke kleine borsteltjes. Het juiste gebruik van deze borsteltjes en welk type u nodig heeft, bekijken wij samen met u tijdens uw consultatie in onze praktijk.

3. Juiste voedingsgewoontes

Voeding- en drankgewoontes spelen een rol in de gezondheid van uw tanden. Uw tanden kunnen maximaal vijf aanvallen van voeding weerstaan. Dit betekent dat u maximaal vijf keer per dag iets mag eten (ontbijt, middagmaal en avondmaal inbegrepen). Tussen deze eetmomenten hebben de tanden rust nodig om weer aan te sterkten. Het is belangrijk de hoeveelheid suiker in uw voeding en drank beperkt te houden. Vervang een koek door een stuk fruit. Vaak zitten in 'gezonde' dranken ook veel natuurlijke suikers. Ook die kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Probeer dus een fruitsapje, Fristi of chocomelk te vervangen door water of gewone melk.